Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ATIK VALIDE CAMII (USKUDAR).

Το Atik Valide Camii ηταν ενα απο τα πιο εκτεταμενα συγκροτηματα τζαμιων στην Κων/πολη. To τεμενος αρχισε να κατασκευαζεται για την Nurbanu συζυγο του σουλτανου Selim II το 1571. Αρχιτεκτονας ο Mimar Sinan, ηταν το τελευταιο τεμενος που κατασκευασε πριν πεθανει. Ηταν πολυ φιλος με την Nurbanu και πιθανον εραστης της. Η Nurbanu ηταν η πρωτη σουλτανα που κυβερνησε την Οθωμανικη Αυτοκρατορια απο το χαρεμι. Μια δυναμικη γυναικα στο χαρεμι εκει δηλ.που επρεπε να δειχνει και χαρακτηρα και σκληροτητα γιατι μονο ετσι μπορουσε μια σουλτανα να διοικησει ολο εκεινον τον συρφετο γυναικων, με τις μηχανοραφιες τους και τις απαιτησεις τους.

Ειχε ομως την δυναμη και την εξυπναδα να επεμβαινει και στις υποθεσεις του κρατους μεσω των υψηλων επαφων που ειχε στην διοικηση της αυτοκρατοριας, αλλα και πολλες φορες παιρνοντας αποφασεις μονη της ερημην του σουλτανου αντρα της, ο οποιος ηταν απασχολημενος με το κρασι και με τους διαφορους πολυ στενους ''φιλους'' του, ως επι το πλειστον γενιτσαρους.

Το τεμενος με εντυπωσιασε εσωτερικα εχει πολλους χρωματισμους στους τοιχους, πολλα παραθυρα να μπαινει απλετο το φυσικο φως και μια σειρα στους τοιχους απο μπλε πλακακια Iznik με καλλιγραφικα αραβικα γραμματα προσευχων απο το Κορανι. Μου αρεσε επισης το μιχραμπ (ειναι η εσοχη στον τοιχο που δειχνει την κατευθυνση της Μεκκας) και το μινμπαρ (ο αμβωνας που λεει την προσευχη ο ιμαμης) γιατι εινα φτιαγμενα απο σκαλιστο μαρμαρο.
 
Και εξωτερικα ομως ειναι αρκετα εντυπωσιακο. Εχει μεγαλο ογκο, η διακοσμηση στις αψιδες ειναι πολυ καλη, ο μεγαλος τρουλος εχει γυρω του  πεντε μκροτερους θολους αλλα αυτο που μου αρεσε περισσότερο ειναι το μερος που ειναι κατασκευασμενο το τζαμι. Ειναι πανω σε λοφο και εχεις στα ''ποδια'' σου ολο το Uskudar.

Το τζαμι χτιστηκε σε τρια σταδια. Το πρωτο σταδιο απο το 1571-1574, αυτη την περιοδο την κατασκευη επεβλεπε ενας αλλος αυτοκρατορικος αρχιτεκτονας γιατι ο Sinan επεβλεπε στην Ανδριανουπολη την κατασκευη του Selimiye camii ( ενα τεραστιο τζαμι προς τιμη του σουλτανου Selim II). Το δευτερο σταδιο διηρκεσε απο το 1577-1578 και περιελαμβανε την προσθηκη ενος δευτερου μιναρε και μια διπλη στοα.
Η Nurbanu πεθαινει το 1583 και το τριτο σταδιο πραγματοποιηθηκε το 1584-1586. Το τζαμι επεκταθηκε πλευρικα με την προσθηκη ενος μικρου τρουλου σε καθε πλευρα του κεντρικου τρουλου.
Το τζαμι αποτελουσε μερος ενος μεγαλου συγκροτηματος που περιελαμβανε ενα εκπαιδευτικο ιδρυμα, μια θεολογικη σχολη, ενα δημοτικο σχολειο, ενα μοναστηρι δερβισηδων, ενα νοσοκομειο, εστιατορια, εναν ξενωνα, ενα χαμαμ και ενα διπλο Καραβάν σαράϊ (ξενωνας για ταξιδιωτες). 
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους ανδρας η γυναικα αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι ή κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισητηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται εκτος απο ωρες προσευχης.



Πως θα πατε:



Απο το Eminonu θα παρετε το πλοιο για Uskudar, τα εκδοτηρια(δευτερο κιοσκι) ειναι δεξια απο την Γεφυρα του Γαλατα . Οταν αποβιβαστειτε απεναντι σας ειναι το τεμενος Mihrimah Camii, δεξια του τζαμιου ξεκινα η οδος Hakimiyeti Milliye την οποια ακολουθειτε μεχρι να φτασετε σε μια μικρη πλατεια, διασταυρωση πολλων δρομων. Εσεις θα παρετε την αριστερη οδο Fahri Atabey και  θα βαδιζετε στο αριστερο πεζοδρομιο, ο 
δρομος ειναι ελαφρα ανηφορικος, θα περπατησετε αρκετα και να ειστε προσεκτικοι ωστε να δειτε αριστερα σας το μικρο δρομακι Sari Mehmet, το περνατε και αμεσως μετα θα δειτε αριστερα σας σκαλοπατια αναμεσα στις οικοδομες, τα ανεβαινετε διασχιζετε ενα στενο δρομακι και  μπαινετε στην οδο Valide Imaret, περπατε ευθεια και μετα ενα κτιριο του συγκροτηματος στα αριστερα σας θα δειτε το τζαμι (Χαρτης 1). 

Χαρτης 1.



































































Δεν υπάρχουν σχόλια: