Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

BUYUK VALIDE HAN

To χανι αυτο ειναι το μεγαλυτερο της Πολης και το εκτισε η Kosem σουλτανα, λιγο πριν τον θανατο της το 1651.
Η Kosen ηταν η συζυγος του σουλτανου Ahmet I, ιδρυτη του Sultanahmet camii (Μπλε Τζαμι) και μητερα του Murat IV και του Ibrahim I.
Η Kosem ηταν μια απο τις πλεον ισχυρες γυναικιες φυσιογνωμιες στην οθωμανικη ιστορια. Ηταν Ελληνικης καταγωγης απο την Τηνο, κορη παπά και το πραγματικο της ονομα ηταν Αναστασια.





Εχει συνολο 210 δωματια, 153 στην πρωτη και δευτερη αυλη και 57 στην τριτη. Το χανι εχασε την αυθεντικη του αρχιτεκτονικη, οταν καποια μερη του που ειχαν πληγει στον σεισμο του 1894, επεσαν το 1904.




Το χανι ειναι διωροφο και 
χτισμενο απο πετρα και τουβλο εναλλαξ. Η τεχνικη αυτη ερχεται απευθειας απο το Βυζαντιο. Μ'αυτο τον τροπο ειναι χτισμενο το ανακτορο του Κωνσταντινου Πορφυρογεννητου.
Στον πανω οροφο ειναι τα δωματια των διαφορων τεχνιτων και κατω ειναι τα καταστηματα χονδρικης πωλησης, κυριως υφασματων.


Στην προσοψη της ψηλοτερης εξωτερικης γωνιας κατω απο την στεγη υπαρχει ενας μισοερειπωμενος περιστερωνας. Οι οθωμανοι θεωρουν τα πουλια που ζουν "αναμεσα στη γη και στον ουρανο" σχεδον ιερα και φορεις καλοτυχιας.

Στο χανι στεγαζονται εδω και αιωνες οι ξακουστοι Αρμενιοι αργυροχοοι και χρυσοχοοι της Πολης.

Αφεντικα της πρωτης αυλης ειναι οι χαμαληδες που κουβαλουν στις πλατες τους τεραστιους ογκους.

Η ζωη, ομως, του χανιού ειναι το εστιατοριο που εχουν ανοιξει στον δευτερο οροφο, μια παρεα απο το Τουρκεστάν.

Τα φαγητα τους, στο απλο αυτο εστιατοριο, ειναι θεσπεσια.

Τα μακαρονια ειναι χειροποιητα, το ρυζι το κανουν με καροτο, κυμινο και σταφιδες. Απιθανες γευσεις!

Κανουν κατι τεραστια σουβλακια, τα σασλικ, και πεντανοστιμες αγγουροντοματες πασπαλισμενες με κοκκινο πιπερι.
Αν ειστε στο Χανι μεσημερι και θελετε να δοκιμασετε κατι διαφορετικο καλα θα ειναι να πατε να φατε, αργοτερα ισως το μετανιωσετε.
Ο μικροκοσμος του χανιου εχει τους δικους του αργους ρυθμους. Οι ανθρωποι εδω ειναι πιο ηρεμοι,καθολου βιαστικοι και απουσιαζει ο διαρκης θορυβος της Πολης. Το μονο που ακουγεται  ειναι ο ηχος απο τα εργαλεια που χρησιμοποιουν οι τεχνιτες στα πανω δωματια
Toποθεσια Mercan. H περιοχη ειναι αναμεσα στην  Αιγυπτιακη αγορα (Misir Carsisi) και πολυ κονα στην Κλειστη αγορα(Kapali Carsi).








































Πως θα πατε.


Η πιο ευκολη προσβαση για το χανι γινεται απο την Κλειστη Αγορα. Μπαινετε στην Κλειστη αγορα απο την πυλη Carsi kapi που ειναι σχεδον απεναντι και δεξια απο την σταση του τραμ. Μολις περασετε την πυλη θα βαδισετε ολο ευθεια στο δρομακι που ειναι απεναντι απο την πυλη. Θα περπατησετε ολο το δρομακι και στο τελος του θα βγειτε απο την πυλη Oruculer. Προχωρατε μεχρι την πρωτη διασταυρωση, στριβετε δεξια στην οδο Cakmakcilar, συνεχιζετε ολο ευθεια εως τον δευτερο δεξιο δρομο την οδο Tarakcilar, απεναντι απο τον δρομο στα αριστερα σας θα δειτε την εισοδο του χανιου (Χαρτης 1).


























Χαρτης 1.





2 σχόλια:

Stelios είπε...

Δεν εχω παει οσο κι αν το ηθελα αλλα δεν εμεινε χρονος,τωρα θα επιδιωξω να παω.Λενε οτι εχει φοβερη θεα επανω.Να παρω γευμα εκει?Αξιζει?Απο οτι λες εχει ιδιαιτερες γευσεις.Μαλλον θα τσιμπησω και απο εκει κατι?(Απο που να μην τσιμπησεις?)

Johny είπε...

Πήγα τον Ιούλιο. Πράγματι, η θέα επάνω είναι καταπληκτική!! Το εστιατόριο δεν το ανακάλυψα αλλά ελπίζω να το βρω στην επόμενη επίσκεψη μου.