Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ ΜΕ ΨΑΡΙ (EKMEK BALIK).

Το ekmek balik είναι τo πασιγνωστο και φημισμενο σαντουιτς με ψαρι της Κωνσταντινουπολης.
Ειναι ενα ειδος ετοιμου φαγητου που δεν υπαρχει στην χωρα μας και σιγουρα μας ακουγεται παραξενα γιατι δεν ξερουμε περι τινος προκειται.Οπως βλεπετε στην φωτογραφια ειναι μιση φρατζολα ψωμιου (ειδικη παραγγελια για αυτου του ειδους το σαντουιτς) που περιέχει φιλεταρισμενη και καθαρισμενη την μια πλευρα ενος μεγαλου ψαριου (σκουμπρι συνηθως), γαρνιρισμενο με πρασινη σαλατα και κρεμμυδι, εαν θελετε σας βαζουν και λεμονι.
 
Τετοιου ειδους σαντουιτς πουλανε σε πολλα σημεια στην περιοχη Eminonu 
(λιμανι), όμως το πιο φημισμενο ειναι  αυτό που αγοράζετε απευθείας από τα καΐκια που ειναι δεμενα συνεχως στην προβλητα, αριστερα της Γεφυρας του ΓαλαταΤα καικια αυτά θα τα ξεχωρίσετε εύκολα καθώς είναι στολισμενα με σημαιακια, διαφορα στολιδια και με πολλα αναμμένα φωτα το βραδυ. Έχουν στήσει μεγαλες ψησταριες στο καταστρωμα και ψηνουν συνεχεια ψαρια
Στην προβλητα, καθε καΐκι εχει τα δικα του τραπεζακια με τα μικρα οθωμανικα καρεκλακια οπου καθονται οι αμετρητοι πελατες και τρωνε τα σαντουιτς, συνοδευοντας τα με αναψυκτικο (αλκοόλ δεν σερβιρεται).

Εαν δεν θελετε να καθισετε στα καρεκλακια (ειναι αβολα για τους ξενους τουριστες, γιατι ειναι πολυ χαμηλα), μπορειτε να καθισετε στα παγκακια που υπαρχουν γυρω. Επισης, απεναντι απο τα καΐκια υπαρχουν πολυ ωραια κλειστα καροτσακια που πουλανε τουρσι. Δεν μπορειτε να φανταστειτε ποσα ειδη τουρσιων υπαρχουν. Εαν θελετε, βαζετε  μεσα στο σαντουιτς ό,τι λογής τουρσι σας αρεσει ή εαν θελετε το παιρνετε σε κουπακι.

Τιμη σαντουιτς, 100 TL (Δεκεμβριος 2023)
   

Πως θα πατε.     


Tα στολισμενα καΐκια ειναι συνεχως δεμενα στην προβλητα αριστερα της Γεφυρα του Γαλατα (Χαρτης 1).


Χαρτης 1.













































































































































































































































































2 σχόλια:

Johny είπε...

8 ΤL, Τιμή Ιουλίου 2015,

Ανώνυμος είπε...

Μετά το Galatasaray που είναι στα αριστερά της Μεγάλης Οδούς, (η σημερινή Istiklal) στα δεξιά μας με κατεύθυνση προς το TUNEL (αφετηρία κι τέρμα του τρενάκι)είναι το κατάστημα koska(turkey delicatessen) με λουκούμια, γλυκά χαλβάδες. Στο αμέσως δεξιά στενό σοκάκι στο βάθος είναι η εκκλησία της Παναγίας του Σταυροδρομιού , Η εκκλησία είναι σε χρήση και τιμάται τα Εισόδια της Θεοτόκου.
13-2-2019 Βαγγέλης Κοζάνη