Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΤΟ ''ΒEYLERBEYI PALACE''.

Βeylerbeyi Palace. Beylerbeyi σημαινει ''Λόρδος των Λόρδων''.
Βρισκεται στην περιοχη Beylerbeyi προαστιο του Uskudar (Σκούταρι) στην Ασιατικη πλευρα και σχεδον κατω απο την Γεφυρα του Βοσπορου.
Κατασκευαστηκε κατοπιν εντολης του σουλτανου Abdulaziz ως θερινη κατοικια το 1861-1865. Αρχιτεκτονας ο Sarkis Baylan. Το παλατι αυτο ηταν η ''φυλακη'' του εκπτωτου σουλτανου Abdulhamid II μεχρι τον θανατο του (1912-1918).

Σχεδιασμενο και κατασκευασμενο αρκετα συγκρατημενο σε συγκριση με τις υπερβολες παλαιοτερων ανακτορων οπως του Dolmabahce ή του Kucuksu.
To παλατι φαινεται πολυ ομορφο απο τον Βοσπορο οπου μπορει να δει κανεις πολυ καθαρα τα δυο περιπτερα χαμαμ (ανδρων-γυναικων). Ενας απο τα πιο ελκυστικους χωρους του ανακτορου ειναι το δωματιο υποδοχης οπου υπαρχουν συντριβανι και πισινα. Το τρεχουμενο νερο ηταν δημοφιλες στα οθωμανικα σπιτια για τον ευχαριστο ηχο αλλα και την δροσια του στις ζεστες μερες.
Τα πατωματα εχουν επιστρωση Αυγυπτιακου καλαμιου για καλυτερη μονωση και τα περιφημα χαλια που καλυπτουν τα πατωματα ειναι κατασκευασμενα στη πολη Hereke της Τουρκιας.

Tιμη εισοδου 10 L (2017).


Πώς θα πάτε.


 
Παιρνουμε το καραβακι απο το Eminonu (η περιοχη του λιμανιου) για Uskudar. Tα εκδοτηρια ειναι δεξια της Γεφυρας του Γαλατα το δευτερο κιοσκι.

Φτανοντας στο Uskudar παιρνουμε τον παραλιακο δρομο αριστερα. Η διαδρομη ειναι μεγαλη (2,6 χιλ.) αλλα και πολυ ευχαριστη μεχρι το παλατι. Βαδιζουμε διπλα στον Βοσπορο, καποια στιγμη περναμε μεσα απο τουνελ κατω απο την Γεφυρα του Βοσπορου, μολις βγουμε απο το τουνελ στριβουμε αριστερα απεναντι μας στα 100-150 μ.ειναι το παλατι (Χαρτης 1).
Eαν θελετε να πατε με την αστικη συγκοινωνια, μολις αποβιβαστειτε απο το καραβακι απεναντι σας ειναι το Μiihrimah camii. Μπροστα στο τεμενος ειναι η αφετηρια των αστικων. Θα παρετε το αστικο με αριθμο 15, 15Β, 15C, 15E, 15H, 15K, 15M και θα κατεβειτε στη σταση Beylerbeyi seray. Το παλατι ειναι μπροστα σας.
Στην επιστροφη εαν δεν θελετε να περπατησετε διπλα στην εξοδο του Μουσειου ειναι η σταση του λεωφορειου. Θα παρετε οποιο αστικο γραφει Uskudar και θα κατεβειτε στο λιμανι οπου ειναι και το τερμα.
Απαραιτητη η ISTANBULKART  (καρτα πολλαπλων διαδρομων).

Χαρτης 1.






























Δεν υπάρχουν σχόλια: