Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

EYUP SULTAN CAMII.

Eyup Sultan Camii, τζαμι στην περιοχη Eyup εξω απο τα τειχη της Κων/πολης και διπλα στον Κερατιο κολπο. Το σημερινο τζαμι χρονολογειται απο τις αρχες του 19ου αιωνα. Στο τζαμι υπαρχει το μαυσωλειο οπου θαφτηκε ο Abu-Ayyub-al-Ansari σημαιοφορος και φιλος του Προφητη Μωαμεθ. Ο Eyup Sultan πιστευεται οτι πεθανε στην πρωτη πολιορκια της Κων/πολης το 670. Ο ταφος του ειναι ο ιεροτερος χωρος της Πολης και το τζαμι ειναι το ιεροτερο της Τουρκιας. To τζαμι το εκτισε ο αρχιτεκτονας Mimar Sinan.

Στην περιοχη κατασκευαστηκε το 1458 ενα kulliye (συγκροτημα) που περιελαμβανε το τζαμι, εκπαιδευτικο ιδρυμα, νοσοκομειο, χαμαμ, φουρνο και εστιατοριο. Στα τελη του
18ου αιωνα το τζαμι ηταν σε αθλια κατασταση εξ αιτιας των σεισμων, το 1798 ο σουλτανος Selim III διεταξε την κατεδαφιση και την ανοικοδομηση ολου του τζαμιου εκτος των μιναρεδων, οι εργασιες ολοκληρωθηκαν το 1800. Ο ανατολικος μιναρες ξαναχτιστηκε απο τον σουλτανο Mahmud II το 1822.

Το τζαμι ηταν ο παραδοσιακος τοπος για την τελετη στεψης του Οθωμανου Σουλτανου, εκει ο νεος σουλτανος περναγε στην ζωνη του 
το σπαθι του Osman (ιδρυτης της Οθωμανικης Δυναστειας). Αυτο το τζαμι βρισκεται στην κορυφη των συμβολων για τους μουσουλμανους μετα φυσικα την Μεκκα. Επιπλεον ο χωρος περιβαλλεται ο πολλους ταφους σημαντικων ανθρωπων που προσελκυουν ακομα περισσοτερους πιστους. Εδω βρισκεται και ο ταφος του Μεγαλου Βεζυρη Sokollu Mehmet Pasa επι Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπους. 
Σε πολλους μουσουλμανους υπαρχει συγχυση σχετικα με το ονομα επειδη δεν γνωριζουν οτι ο Abu Ayyub al Ansari ειναι ο Eyup Εnsari στα Τουρκικα. Πιστευαν οτι Abu Ayyub al Ansari θαφτηκε καπου γυρω απο το τζαμι οπου τον εψαχναν συνεχως. Το 1458 βρεθηκε και το τζαμι χτιστηκε διπλα στον ταφο. Η πρωτοβουλια το να χτιστει το τζαμι σε εκεινο το σημειο ηταν του θρησκευτικου ηγετη, λογιου και μυστηκιστη αγιου Aksemseddin επι σουλτανου Μωαμεθ του Πορθητη. Ενας αλλος λογος που κανει το τζαμι τοσο σημαντικο ειναι το οτι εδω διατηρουνται προσωπικα αντικειμενα του Προφητη Μωαμεθ.

Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο ενός τεμένους, ανδρας η γυναικα αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι ή κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισιτηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται εκτος απο τις ωρες προσευχης.


Πως θα πατε.



Τα λεωφορεια
99 Α, 33 ΕS απο τον σταθμο λεωφορειων του Eminonu (αριστερα της Γεφυρας του Γαλατα) θα σας εξυπηρετησουν, 





θα κατεβειτε στην σταση Eyup Sultan. Στην επιστροφη θα παρετε ενα απο τα αστικα που ηρθατε και θα κατεβειτε στο τερμα. 


Επισης μπορειτε να πατε με το τραμ τής νεας γραμμής Τ5 που ξεκινα απο το Cibali, αριστερα της Γεφυρας Ataturk. Θα κατεβειτε στην σταση Fishane.



Eπισης μπορειτε μα πατε και απο τον Σταθμο Vezneciler που βρισκεται διπλα στο Beyazit camii. Θα παρετε το λεωφορειο 86 V και θα κατεβειτε στη σταση Eyup Sultan. 

























































































































































Χαρτης 1.




















Χαρτης 2.





Δεν υπάρχουν σχόλια: