Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑ (GALATA KULESI)


Eιναι μεσαιωνικος κυκλικος πυργος στα βορεια του Κερατειου κολπου. Οταν κτιστηκε ηταν το υψηλοτερο οικοδομημα στην Πολη. Εχει υψος 68 μ., υψωνονταν 35 μ. πανω απο την επιφανεια της θαλασσας με εξωτερικη διαμετρο 16.5 μ. και εσωτερικη 9 μ. ενω οι οι τοιχοι του εχουν παχος 3.75 μ. Βρισκεται στην ομωνυμη περιοχη και χτιστηκε απο τους Γενουατες το 1348.


 

Οι Γενουατες ιδρυσαν την παροικια τους στον Γαλατα μετα το 1273 και διατηρησαν τον ελεγχο τους στην περιοχη μεχρι το 1682. Δεσμευονταν παντως απο μια αυστηρη απαγορευση για την κατασκευη οχυρωματικων εργων. Ωστοσο παρα την αρνητικη αντιδραση των Βυζαντινων, καταφεραν να οχυρωσουν την συνοικια τους με μια ταφρο και με ενα τειχος που κυκλωνε τα σπιτια τους. Το πρωτο καστρο που εχτισαν για να περιβαλουν την παροικια τους ονομαστηκε Magnifica communita di Perra. Mε αυτοκρατορικο χρυσοβουλο το 1302 επιτραπηκε και επισημως στους Γενουατες του Γαλατα να υψωσουν οχυρωματικα τειχη.Ο Πυργος γνωστος με το ονομα Christea Turris (Πυργος του Χριστου), χτιστηκε το 1348 στο βορειοτερο και υψηλοτερο σημειο της συνοικιας.
Απο τους Οθωμανους χρησιμοποιηθηκε ως φυλακη και γυρω στο 1960 χρησιμοποιηθηκε απο την πυροσβεστικη ως πυργος παρατηρησης. Σημερα αποτελει ενα απο τα σημαντικοτερα τουριστικα σημεια της Κων/πολης. Ο επισκεπτης απο τον πυργο εχει πανοραμικη εικονα του Κερατιου, του Βοσπορου και της ιστορικης χερσονησου.
Διαθετει ασανσερ και επανω στον οροφο υπαρχει καφε και εστιατοριο (με τιμές... τουριστικές!).

Γυρω απο τον Πυργο υπαρχουν πολλα εστιατορια και cafe-bar. Ενα διαλειμα για εναν καφε ή ενα τσαι ειναι νομιζω απαραιτητο, επισης υπαρχει πολυ εντονη νυχτερινη ζωη και πολλα μπαρακια με ζωντανη μουσικη.

Τιμη εισοδου 10 L. ( τιμη 2010)



Πως θα πατε.


1. Ο πιο γρηγορος αλλα και λιγο κουραστικος τροπος ειναι να πατε απο το Karakoy (περιοχη μετα την Γεφυρα του Γαλατα) με τα ποδια, δεν ειναι μακρια.
Διασχιζετε τη γεφυρα και εισαστε στην περιοχη Karakoy (ειναι καλυτερα να βαδιζετε στην αριστερη πλευρα της γεφυρας γιατι μολις την περασετε θα παρετε ενα δρομακι αριστερα του κεντρικου δρομου).
Μολις περασετε την γεφυρα θα διασχισετε τον οδο Tersane και την οδο Bankalar και αμεσως μετα θα παρετε το αριστερο ανηφορικο δρομακι Yuksek kaldirim. Καπου στη μεση θα μπειτε αριστερα σε ενα δρομακι και απεναντι σας θα δειτε τον Πυργο (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.

2. Αλλος τροπος ευκολος και ξεκουραστος ειναι οπως τον περιγραφω στη σελιδα
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ISTIKLAL (TAXIM).

3. Αλλος τροπος ειναι να παρετε το λεωφορειο Νο 66 απο την αφετηρια στο Eminonu (αριστερα της Γεφυρας του Γαλατα) για την πλατεια Taxim. Θα κατεβειτε στην υπογεια σταση του τουνελ της πλατειας Taxim και αφου ανεβειτε επανω με τις ηλεκτρικες σκαλες που βρισκονται πισω απο τη σταση, θα παρετε την περιφημη οδο Istiklal(την παλια Μεγαλη Οδο) μεχρι το τερμα της.
Στο τερμα θα στριψετε αριστερα στο κατηφορικο δρομακι Galip Dedem και κατεβαινοντας  δεξια σας στο τελος ενος μικρου στενου θα δειτε τον Πυργο. Μετα την επισκεψη συνεχιζετε την καθοδο απο τον ιδιο δρομο, στο τελος του πορεια δεξια και φτανετε στην Γεφυρα του Γαλατα (Χαρτης 2).

Χαρτης 2.
                                                                                                   






















































































































































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: