Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΠΑΡΚΟ GULHANE


Eνα ιστορικο παρκο της Κων/πολης.

Ήταν καποτε μερος του εξωτερικου κηπου του Topkapi Palace, η νοτια εισοδος η οποια ειναι και η κυρια εισοδος του παρκου, ηταν μια απο τις μεγαλυτερες εισοδους του saray.






Tην ανοιξη και το καλοκαιρι ειναι ενα πανεμορφο μερος για ξεκουραση και χαλαρωση

Eνα τμημα του εξωτερικου κηπου του Τοpkapi palace σχεδιαστηκε ως δημοσιο παρκο απο τον δημο και ανοιξε για το κοινο το 1912. Το παρκο περιειχε παλαιοτερα χωρους αναψυχης, καφετεριες, παιδικες χαρες κ.λπ. Αργοτερα δημιουργηθηκε και ενας μικρος ζωολογικος κηπος. Το πρωτο αγαλμα του Ataturk στην Τουρκια ανεγερθηκε στο παρκο το 1926. Το παρκο ανακαινιστηκε τα τελευταια χρονια, απομακρυνθηκε ο ζωολογικος κηπος, οι διαδρομες ξαναχαραχθηκαν και η λιμνουλα που υπαρχει ανακαινιστηκε σε μοντερνο στυλ. Στο παρκο υπαρχουν δεντρα απο το 1800.
Το Μουσειο Ιστοριας της Επιστημης και Τεχνολογιας του Ισλαμ βρισκεται στους πρωην σταβλους του Topkapi στο δυτικο ακρο του παρκου. Ανοιξε τον Μαϊο του 2008 απο τον πρωθυπουργο Erdogan. Το Μουσειο διαθετει αντιγραφα εφευρεσεων του 8ου - 16ου αιωνα, στην αστρονομια, γεωγραφια, φυσικη και αρχιτεκτονικη.
Αν διασχισετε ολο το παρκο και φτασετε στην πλευρα του που βλεπει θαλασσα, σε υπερυψομενο σημειο και κατω απο το Topkapi, θα βρειτε μια ωραια καφετερια και που ωραια θεα στη θαλασσα του Μαρμαρα.




Πως θα πάτε.


Το παρκο βρισκεται πισω απο την Αγια Σοφια και διπλα στο Topkapi. Ειναι πολυ ευκολο να πατε με τα ποδια και καθολου κουραστικο. Ακολουθωντας τις γραμμες του τραμ διπλα απο την Αγια Σοφια επι της οδου Alemdar (προς το λιμανι,κατηφορικα) θα συναντησετε στα δεξια του δρομου σε πολυ μικρη αποσταση την εντυπωσιακη εισοδο του παρκου (κιτρινη διαδρομη) (Χαρτης 1).

Εαν ειστε καπου εκτος ιστορικου κεντρου μπορειτε να φτασετε στο παρκο και με το τραμ.

Εαν ειστε χαμηλα (θαλασσα) θα παρετε το τραμ που παει Bagcilar. Θα κατεβείτε στην στάση Gulhane και η εισοδος ειναι σε μικρη αποσταση μπροστά σας και αριστερά (μαυρη διαδρομη).

Εαν ειστε ψηλά θα πάρετε το τραμ που πάει προς Kabatas. Θα κατεβείτε στην στάση Gulhane αλλά τωρα η εισοδος ειναι πίσω και αριστερά (μαυρη διαδρομη)
(Χαρτης 1).


Χαρτης 1.

































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: