Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

KILIC ALI PASA CAMII.

Kilic Ali Pasa camii, αρχιτεκτονας του τεμενους ο Mimar Sinan.
Χτίστηκε το 1580-1587 για λογαριασμο του Kapudan Pasa (Nαυαρχος) του οθωμανικου στολου Kilic Ali Pasa. Το τεμενος ανηκει στην κατηγορια εκεινη που απευθυνεται σε ανδρες πολεμιστες, μαχιμους και σκληρους. Απουσιαζουν τα υπερβολικα εξωτερικα  ''στολιδια''! Μπορει να μην εχει τον ογκο του Suleymaniye αλλα η στιβαροτητα του τεμενους ειναι ορατη.

Ο κεντρικος τρουλος εχει διαμετρο 13 μ. με στηριγματα ακριβως τα ιδια με της Αγιας Σοφια και πανω απο την αιθουσα προσευχης υπαρχουν πεντε μικροι τρουλοι. Το τζαμι εχει εναν μιναρε. Στο εσωτερικο οι τοιχοι εχουν σειρα απο μπλε πλακακια Iznik με προσυχες πο το κορανι. Το τζαμι εχει 247 παραθυρα με τα 24 εξ αυτων να βρισκονται στον μεγαλο τρουλο,τα  περισσοτερα ιναι ζωγραφισμενα με βιτρο. Στην αυλη υπαρχει μικρη πλακα με χρονογραφημα που χρονολογει το τζαμι το ετος 988 στο ημερολογιο Hijri (Aραβικο ημερολογιο), 1580 στο Ιουλιανο ημερολογιο. Επισης υπαρχει η κρηνη για το πλυσιμο της προσευχης, μια στοα-βεραντα που στηριζεται σε 12 κιονες και το οκταγωνο μαυσωλειο με τον ταφο του Ναυαρχου. 
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι ή κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισητηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται εκτος απο ωρες προσευχης.


Πως θα πατε.


α. Ξεκινηστε με τα ποδια μετα τη Γεφυρα του Γαλατα. H αποσταση μεχρι το Kilic Ali Pasa camii ειναι περιπου 700μ.  Βαδιζετε επι της οδου Necatibey στο δεξιο πεζοδρομιο, θα φτασετε πολυ γρηγορα στο Κilic Ali Pasa camii.(Χαρτης 1)

β. O αλλος τροπος για να πατε ειναι με το τραμ. Παιρνετε το τραμ με κατευθυνση προς Kabatas και κατεβαινετε στη σταση Tophane. Μολις κατεβειτε  απεναντι σας ειναι το Kilic Ali Pasa camii (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.






                                                                                                     






































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: