Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΟΝΗ ΣΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΥ (KUCUK AYASOFYA CAMII).


Ηταν η Βυζαντινη εκκλησια των Σεργιου και Βακχου, σημερα ειναι το Kucuk Ayasofya camii (τζαμι Μικρη Αγια Σοφια). Aυτο το Βυζαντινο κτισμα με ενα κεντρικο τρουλο κτιστηκε τον 6ο αιωνα απο τον Ιουστινιανο. Πιθανοτατα ηταν ενα προτυπο για την κατασκευη της Αγιας Σοφιας και ειναι ενα απο τα πιο σημαντικα πρωιμα Βυζαντινα κτισματα.


Αναγνωριστηκε ως στολιδι για ολοκληρη την Πολη και ενας συγχρονος ιστορικος της Ανατολικης Ρωμαικης Αυτοκρατοριας ειχε γραψει, ''προτυπο της αρχιτεκτονικης και η πολυτελεια του σκαλιστου διακοσμου, κατατασσει τον ναο δευτερο στην Κωνσταντινουπολη, μετα μονο απο την ιδια την Αγια Σοφια.




Μετα την Αλωση της Πολης ο ναος παρεμεινε ανεπαφος μεχρι την βασιλεια του Beyazit II. Μεταξυ 1506-1513 μετατραπηκε σε τεμενος απο τον Huseyn Aga, τον επικεφαλης των Μαυρων ευνουχων.





Ο ναος ειναι κτισμενος νοτια του Ιπποδρομου, στη συνοικια Kumkapi, διπλα στη θαλασσα και σε μικρη αποσταση απο το Μεγαλο Παλατι.

Διακρινεται πολυ ευκολα και οταν περπατησετε ή οδηγησετε απο την πλευρα της παραλιακης λεωφορου.










Πως θα πατε.


Ειναι πολυ κοντα στην Αγια Σοφια, στο Μπλε τζαμι (Sultanahmet camii), στον Ιπποδρομο και στο Topkapi Saray. Θα ξεκινησετε απο εκει που τελειωνει ο Ιπποδρομος, θα παρετε πορεια αριστερη επι της οδου Nakilbent, στην διχαλα συνεχιζετε δεξια προχωρατε και στην δευτερη διχαλα πορεια αριστερη στην οδο Sifa Hamami. O δρομος ειναι κατηφορικος και θα προχωρησετε μεχρι την πρωτη διασταυρωση με την καθετο οδο Kucuk Ayasofya στριβετε δεξια, ολο ευθεια και θα βγειτε μπροστα στην Μονη (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.















































































Επιγραφη που την συναντας
σε ολα σχεδον τα
τζαμιά της Πολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: