Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

LALELI CAMII.


To Laleli camii επισης γνωστο ως το Τζαμι τής Τουλίπας ειναι οθωμανικο αυτοκρατορικο τεμενος τού 18ου αιωνα. Βρισκεται στις παρυφές του 3ου λοφου και στην περιοχη Laleli τής Παλιας πολης. Το τζαμι παραγγέλθηκε απο τον Sultan Mustafa III. Αν και ηταν παραδοση μεταξυ των προηγουμενων σουλτανων να χτιζουν αυτοκρατορικα τεμενη εις αναμνηση μιας μεγαλης στρατιωτικης επιτυχιας, ο Mustafa αγνοησε αυτη την παραδοση. Η κατασκευη ξεκινησε το 1760 και ολοκληρωθηκε το 1764.
Ο αρχιτεκτονας του τζαμιου δεν επιβεβαιωνεται ιστορικα, αλλα οι ιστορικοι της τεχνης λενε οτι ειναι ο Tahir Aga. Το τζαμι ηταν στο επικεντρο ενος συγκροτηματος (kulliye) που περιελαμβανε το μαυσωλειο του Sultan Mustafa III, ενα karavanserai (πανδοχειο για ταξιδιωτες), μια sebil (κρηνη) και μια medrassa (θρησκευτικο σχολειο). Ολο το συγκροτημα υπεστει ζημιες στον σεισμο του 1766 και στην πυρκαγια τού 1783. Η πληρης αποκατασταση εγινε αμεσως, και το τζαμι διατηρησε την αρχικη του μορφη.
Η προσοψη του μαυσωλειου αντικατασταθηκε με νεα μαρμαρα στις αρχες του 19ου αιωνα. Η medrassa καταστραφηκε τελειως το 1911. Το τζαμι χτιστηκε σε οθωμανικο μπαροκ στυλ τής εποχης του. Η διακοσμηση ολου του συγκροτηματος ειναι σταθερα μπαροκ. Το τεμενος εχει το υφος του πρωτου αυτοκρατορικου τζαμιου σε οθωμανικο μπαροκ στυλ, του Nuruosmaniye, αλλα με πιο συγκρατημενο τροπο, που το ενσωματωνει στην πιο παραδοσιακη οθωμανικη αρχιτεκτονικη.
Το τζαμι ειναι ενα οκταγωνικο κτιριο χτισμενο πανω σε μια υπερυψωμενη εξεδρα πανω απο ενα συγκροτημα καταστηματων, των οποιων τα ενοικια προοριζονταν για την οικονομικη στηριξη του τζαμιου. Οι εσωτερικοι τοιχοι της αιθουσας προσευχης χρησιμοποιουν πολυχρωμο μαρμαρο σε κοκκινο, μπλε, κιτρινο και καφε χρωμα. Το εσωτερικο ειναι καλα φωτισμενο απο φυσικο φως που μπαινει απο τα πολλα βιτρο παραθυρα. Η ορθογωνια αυλη ειναι διπλασια απο την αιθουσα προσευχης, με μια συνεχη στοα με 18 θολους και μια κρηνη στο κεντρο. Ο τρουλος εχει διαμετρο 13 μ. και σε υψος 25 μ. απο το εδαφος, στηριζομενος σε ενα οκταγωνικο τυμπανο οκτω τοξων, με ημιτρουλους στις γωνιακες καμαρες. Υπαρχουν δυο μιναρεδες με ενα μπαλκονι ο καθενας.

Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας ή γυναικα αρκει να βγαλει τα παπουτσια του, αλλα οχι ξυπολητος (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  ή σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου). Οι γυναικες να μην φορανε σορτς ή κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισιτηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται, εκτος απο τις ωρες προσευχης.


Πως θα πατε.


 Απο την Κλειστη αγορα ειναι πολυ κοντα το Laleli camii. Κατεβειτε την οδο Ordu και θα δειτε το τεμενος στη δεξια πλευρα του δρομου. Και η σταση Laleli του τραμ ειναι κοντα στο τζαμι (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.


                                                                                                      






























































Δεν υπάρχουν σχόλια: