Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

SULTANAHMET CAMII (ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ).

Το τζαμί Sultanahmet είναι το πιο φημισμενο απο τουριστικης αποψης τζαμι της Πολης! Bρισκεται στον πρωτο λοφο της Πολης, στην τοποθεσια του αρχαιου Ιπποδρομου και απεναντι απο την Αγια ΣοφιαΤην ονομασία "Μπλε Τζαμι" την απέκτησε λογω της κυριαρχιας του μπλε στην εσωτερικη διακοσμηση. Στις μερες μας εχει ξεκινησει η διαδικασια αφαιρεσης του και πλεον δεν δινει την εντυπωση του ''μπλε'' στους επισκεπτες. Aρχιτεκτονας, Sendefhar Mehmet Aga (μαθητης του Μimar Sinan).

Χτίστηκε επιτηδες απεναντι απο την Αγ.Σοφια ωστε να δεσποζει απο μακρυα οταν πλησιαζαν τα πλοια, ωστόσο, αν ταξιδέψετε προς τα Πριγκηπόνησα θα παρατηρήσετε ότι όσο απομακρύνεστε με το πλοίο η Αγια-Σοφιά δεσπόζει στον ορίζοντα ενώ το Μπλε τζαμί έχει εξαφανιστεί από το οπτικό σας πεδίο.

Το μοναδικο τζαμι στην Τουρκια με εξι μιναρεδες. Ο Σουλτανος ειχε διαταξει ο τρουλος του τζαμιου να ειναι απο χρυσαφι, αλλα λογο του βαρους του χρυσου δεν εγινε πραξη.

Ο αρχιτεκτονας κατασκευασε τον τρουλο με απλα υλικα και προσθεσε εξι μιναρεδες δικαιολογουμενος στον Σουλτανο οτι επεσε θυμα παρανοησης. Ο αριθμος 6 (αλτι) και η λεξη χρυσος (αλτιν) προφερονται το ιδιο στα Τουρκικα.
Η αυλη του ειναι μεγαλη με αψιδες περιφερειακα. Στο κεντρο υπαρχει το κτισμα με τις βρυσες για το πλυσιμο χεριων και ποδιων των πιστων, πριν μπουν στο τεμενος για προσευχη.
Το εσωτερικο ειναι πολυ πλουσιο με πληθος πλακιδιων Iznik, βιτρο στα πολλα παραθυρα, αρκετοι πολυελαιοι ενώ μεγαλη εντυπωση προξενουν στους επισκεπτες οι τέσσερις τεραστιες κολωνες που στηριζουν τον θολο και την οροφη του τεμενους.
Αυτές οι κολώνες ήταν η "λύση" του αρχιτέκτονα για να στηρίξει τον (ούτως ή άλλως μικρότερο) θόλο του κτιρίου σε αντίθεση με τον θόλο της Αγιας Σοφιάς που ενώ οικοδομήθηκε 1000 χρόνια νωρίτερα είναι πιο "προχωρημένος" αρχιτεκτονικά!

Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι, κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμμένο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισιτηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται, εκτος απο τις ωρες προσευχης. 
Ειναι ενα εντυπωσιακο τεμενος που πρεπει οπωσδηποτε να πατε να το δειτε, αλλα κατά την προσωπικη μου δεν ειναι το καλυτερο.
Το πιο εντυπωσιακο τεμενος στην Πολη απο καθε αποψη ειναι το Suleymaniye (τεμενος του Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπούς). Άποψη δικη μου και πολλων ειδικων.


Πως θα πατε.


Το Sultanahmet (Μπλε Τζαμι) βρισκετε στο ιστορικο κεντρο της Παλιας Πολης, διπλα στον Ιπποδρομο και απεναντι απο την Αγια Σοφια.




Δεν υπάρχουν σχόλια: