Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

YAVUZ SELIM CAMII.


Το Τεμενος  Yavuz Selim ειναι ενα αυτοκρατορικο οθωμανικο τζαμι του 16ου αιωνα που βρισκεται στην κορυφη τού 5ου λοφου της Κων/πολης με θεα τον Κερατιο κολπο, στην περιοχη Yavuz Selim και διπλα στην πρωην ανοικτη δεξαμενη νερου τού Άσπαρος (Cukurbostan), σημερα παρκο. Το μεγεθος και η γεωγραφικη του θεση το καθιστουν ορόσημο τής Κων/πολης. Ειναι το δευτερο παλαιοτερο σωζώμενο αυτοκρατορικο τζαμι στην Κων/πολη. Παραγγελθηκε απο τον Σουλτανο Σουλεϊμαν τον Μεγαλοπρεπη στη μνημη τού πατερα του Selim I.
 
Aρχιτεκτονας ηταν ο Acem Alisi. Tο τζαμι ολοκληρωθηκε το 1527 και ηταν μερος ενος συγκροτηματος (kulliye) που περιελαμβανε, μια medrassa (θρησκευτικο σχολειο), ενα imaret (μαγειριο για άπορους), ενα sebil (κρήνη), ενα hamam, karavansarai (πανδοχειο για ταξιδιωτες), το Μαυσωλειο του Selim και τής Hafsa Sultan (συζυγος τού Selim), το Μαυσωλειο των Πριγκηπων (υιων τού Σουλεϊμαν Μεγαλοπρεπη) και το Μαυσωλειο τού Sultan Abdulmecid.
Το hamam, την κρηνη, το karavansarai και τον ταφο των Πριγκηπων τα δημιουργησε ο Mimar Sinan, τα υπολοιπα ο Acem Alisi. Η αιθουσα προσευχης ειναι ενα τετραγωνο δωματιο με 25 μ. η καθε πλευρα του. Η αιθουσα καλυπτεται απο εναν θολο σε υψος 33 μ. Τα παραθυρα ειναι διακοσμημενα με χρωματιστα πλακακια Iznik και τα τζαμια εχουν βιτρό. Στα βορεια και στα νοτια της αιθουσας υπαρχουν διοδοι που οδηγουν σε 4 αιθουσες οπου φιλοξενουνταν οι δερβίσηδες.

Η μεγαλη αυλη εχει μια περιστυλη στοα με κιονες διαφορων ειδων μαρμαρου και γρανιτη και στο κεντρο υπαρχει κρηνη για τους πιστους. Το τζαμι εχει δυο μιναρεδες με ενα μπαλκονι ο καθενας.
Πισω απο το τζαμι υπαρχει το Μαυσωλειο του Selim I και τής συζυγου του Hafsa Sultan, το Μαυσωλειο των 4 παιδιων τού Σουλεϊμαν Μεγαλοπρεπη και το Μαυσωλειο τού Sultan Abdulmecid.


Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας ή γυναικα αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι γυναικες να μην φορανε κοντη φουστα ή σορτς και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).

Δεν υπαρχει ειστηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται εκτος απο ωρες προσευχης



Πως θα πατε.


α. Εγω λεω να δοκιμασετε να πατε με τα ποδια για να δειτε και λιγα ιστορικα μνημεια. Ξεκινηστε απο την πλατεια Beyazit μπροστα απο το Τεμενος Beyazit και βγειτε απο την αριστερη πλευρα της πλατειας. Θα περπατησετε στο δεξιο πεζοδρομιο της οδου Darulfunu, η οποια μετα γινετε Vezneciler και καταληγει Sehzadebasi. Πρωτα θα δουμε πισω απο την σταση του metro την ομορφη Μονη της Θεοτοκου. Αμεσως μετα το επιβλητικο Sehzade camii. Mπροστα απο το Sehzade camii το Υδραγωγειο του Valens. Συνεχιζουμε στη λεωφορο Macar kardesler που μετa γινετε Fevzi Pasa, παντα στο δεξιο πεζοδρομιο. Θα συναντησουμε το τεραστιο Fatih camii ( Τεμενος του Μωαμεθ του Πορθητη). Συνεχιζουμε και στη διασταυρωση με την οδο Yavuz Selim κανουμε δεξια. Ανηφορικος δρομος στην αρχη καταληγει στο Yavuz Selim camii (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.

β. Ο αλλος τροπος ειναι να πατε με το αστικο λεωφορειο. Η αφετηρια ειναι μπροστα απο το Beyazit camii και διπλα στην Κλειστη αγορα. Θα παρετε το αστικο  Νο 90Β και θα κατεβειτε στη σταση Carsamba. Μολις κατεβειτε θα βαδισετε προς τα πισω μεχρι την διασταυρωση και μετα αριστερα σας στην οδο Yavuz Selim, σε κοντινη αποσταση και αριστερα σας το Yavuz Selim camii. 
Στην επιστροφη θα παρετε το αστικο Νο 90Β  απο την σταση που ειναι απεναντι απο την σταση αφιξης, θα γραφει Beyazit και θα κατεβειτε στο τερμα (Χαρτης 2).
Μην ξεχνατε την ISTANBULKART.

Χαρτης 2.
                                                                                                    















































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: