Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ PARGALI IBRAHIM PASA


Γεννηθηκε το 1495 και ηταν γιος ελληνα ναυτικου απο την Παργα. Για τα νεανικα του χρονια υπαρχουν διφορουμενες αποψεις. Για 
αλλους ηταν υπηρετης μιας πλουσιας χηρας απο την Μανισα οταν γνωρισε τον Σουλειμαν, ενω αλλοι πιστευουν οτι ηταν Γενιτσαρος που τελικα εκπαιδευθηκε στη Σχολη του Παλατιου ως υπηρετης.
Αρχικα ηταν βιολιστης και στη συνεχεια επι βασιλειας του Σελιμ Α' εγινε υπευθυνος των κυνηγετικων γερακιων και θαλαμοφυλακας του Σουλτανου. Γρηγορα ομως εγινε στενοτατος παιδικος φιλος του διαδοχου και με την ενθρονιση του Σουλειμαν εξελιχθηκε σε ικανο στρατηγο και διπλωματη.

Διαδοχικα εγινε Πασας, Μπεηλέρμπεης (Περιφερειαρχης) της Ρουμελης, Μεγαλος Βεζυρης και Σερασκέρης (Αρχιστρατηγος). Συμφωνα με τις περισσοτερες ενδειξεις ηταν συζυγος της Hatice αδερφης του Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπη.
Υπαρχουν ομως και αλλες αντικρουομενες εκδοχες που ισχυριζονται οτι ο Ιμπραημ ειχε συνολικα τρεις γυναικες και τρια παιδια μαζι τους ή ακομα οτι ηταν ευνουχος.
Η σχεση του με τον Σουλειμαν ειχε μαλλον ερωτικες διαστασεις, γιατι τις νυχτες συνηθως ετρωγε και κοιμοταν στα διαμερισματα ή στη σκηνη του Σουλτανου.
Σαν Μεγαλος Βεζιρης και Σερασκερης ο Ιμπραημ ειχε συμμετοχη σε σημαντικες στρατιωτικες επιτυχιες οπως στη μαχη του Μοχαξ, στην καταληψη της Βουδαπεστης, της Ταυριδας και της Βαγδατης.
Ο Ιμπραημ εθεωρειτο αθεος απο Χριστιανους και Μουσουλμανους. Ηταν ομως κατα γενικη ομολογια πολυ καλλιεργημενος με μεγαλη μορφωση, γνωριζε πολλες ξενες γλωσσες και ειχε σημαντικη διπλωματικη συμβολη στη αναπτυξη της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας, οργανωνοντας για πρωτη φορα τη διεθνη διπλωματια της, καθως και τη Σχολη του Σαραγιου σε πανεπιστημιακα πλαισια.
Η θανατωση του Ιμπραημ εγινε στα αυτοκρατορικα διαμερισματα του Τοπ Καπι την 15-3-1536 υπο αδιευκρινιστες ως τωρα συνθηκες.
Το πτωμα του βρεθηκε στον κηπο ματωμενο και η ταφη του εγινε μυστικα οπως λενε στον κηπο ενος τζαμιου στο Περαν. Αν και ο καθιερωμενος τροπος εκτελεσης μεσα στο Σαραι ηταν ο στραγγαλισμος, λεγεται οτι το αιμα του λεκιασε τους τοιχους.


Πως θα πατε.



Θα παρετε το τραμ προς Kabatas και θα κατεβειτε στην σταση Findikli. Μπροστα σας και αριστερα στην διασταυρωση της λεωφορου με το μικρο δρομακι Findikli Hamami θα βρειτε τον ταφο (Χαρτης 1).




Χαρτης 1.








1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χριστιανός τσάμης ήταν.