Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ USKUDAR (ΣΚΟΥΤΑΡΙ)

Το Uskudar (Σκουταρι) αποτελει ενα απο τα σημαντικοτερα προαστια της Κων/πολης στην Ασατικη πλευρα και στο νοτιο ακρο του Βοσπορου.
Ειναι μια καθαρη ανατολιτικη μοσουλμανικη συνοικια γεματη τζαμια, μεντρεσεδες και ντεκεδες δερβισηδων.
Οι λοφοι του Uskundar υψωνονται πανω απο το λιμανι και τα σπιτια στις πλαγιες δημιουργουν ενα πολυ ωραιο θεαμα.

Τα τζαμια στην παραλια και στις πλαγιες στολιζουν  το προαστιο δινοντας ειδικα στο ηλιοβασιλεμα μια γραφικοτητα και ταυτοχρονα την μαγεια της Ανατολης.
Η βολτα στο Uskudar μπορει να γινει οποιαδηποτε μερα και ωρα, εξαρταται βεβαια απο το τι θελετε να κανετε.
Μια επισκεψη στον κατ'εξοχη τουριστικο προορισμο του Uskudar τον Πυργο του Λεανδρου, εναν περιπατο στην ομορφη παραλια σε συνδυασμο με εναν καφε, μια επισκεψη στο Beylerbeyi Palace και αν ειστε λατρεις της Ιστοριας και της Οθωμανικης Αρχιτεκτονικης μια επισκεψη στα πολυαριθμα τεμενη της περιοχης με πρωτο στη σειρα το τεμενος Mihrimah camii. H πρωτη επαφη μου με το Uskudar πρεπει να εγινε το φθινοπωρο του 2008. Με πηγε ο πολυ καλος φιλος Παναγιωτης Σ. αριστος γνωστης της Κων/πολης και της ιστοριας της Οθωμ. Αυτοκρατοριας.
Απο τοτε πηγα πολλες φορες και με διαφορετικες αποστολες. Μετα απ'οσα ειδα στο Σκουταρι συνιστω ανεπιφυλακτα η βολτα σας να γινει μια ημερησια εκδρομη, εφ'οσον υπαρχει χρονος, καλη διαθεση και βοηθα ο καιρος. 
Για μια βολτα ο ασχημος καιρος δεν ειναι εμποδιο αλλα για μια ημερησια εκδρομη συνιστω να γινει ανοιξη ή καλοκαιρι. Το γιατι θα το καταλαβετε αργοτερα.


Πως θα πατε.


Ας ξεκινησουμε ομως την εκδρομη μας απο το Eminonu και συγκεκριμενα δεξια της Γεφυρας του Γαλατα και απο το δευτερο στη σειρα κιοσκι. Η ISTANBULKART παντα στην τσεπη σας. Τα δρομολογια προς και απο το Uskudar ειναι πολυ συχνα.





To ταξιδι ειναι μικρο 15-20 min.
Αφου αποβιβαστουμε λεω να ξεκινησουμε πηγαινοντας με τα ποδια μεχρι Beylerbeyi Palaceπορεια αριστερα. 


H αποσταση ειναι μεγαλη αλλα η διαδρομη ειναι πολυ ομορφη. Βαδιζεις σε ενα δρομο γεματο δεντρα, αριστερα εχεις τον Βοσπορο με πολλες καφετεριες και εστιατορια αναμεσα στις καταπληκτικες ξυλινες επαυλεις που ειναι σχεδον μεσα στο νερο.
Δεξια σου οι καταπρασινοι λοφοι με τους πυκνοκατοικημενους οικισμους και τις βιλες των προνομιουχων και πλουσιων Αγαδων.




Αφου δουμε το πολυ ενδιαφερον παλατι επιστρεφουμε πισω με το λεωφορειο που πηγαινει Uskudar (η σταση μπροστα απο το παλατι) θα κατεβουμε στο λιμανι. 
Αριστερα μας βλεπουμε




το τεμενος της Mihrimah Sultan.

Eιναι ενα απο τα δυο τεμενη που κατασκευαστηκαν
 κατοπιν παραγγελιας της κορης του σουλτανου
Σουλειμαν του Μεγαλοπρεπους, Μιχριμάχ.
 

Αυτο ειναι το πρωτο, κατασκευασμενο απο τον περιφημο αρχιτεκτονα Mimar Sinan το 1546.
Ειναι ενα μεγαλο τεμενος Οθωμανικης αρχιτεκτονικης κτισμενο πανω σε μια υπεριψωμενη πλατφορμα. Εχει εναν τρουλο και γυρω του τρεις ημιθολους. Στις πλευρες του τεμενους δυο μεγαλοι διαδρομοι με ωραιο σκεπαστρο.


Nοτια του τεμενους της Mihrimah βρισκεται ενα αλλο σημαντικο τεμενος το Yeni Valide Sultan.
Χτιστηκε το 1708 κατοπιν παραγγελιας της μητερας του σουλτανου Ahmet III.

Αριστερα του τεμενους Μihrimah σε ευθεια και οχι σε μεγαλη αποσταση θα δουμε την κλειστη αγορα του Uskudar (Mimar Sinan carsi). Πολυ μικροτερη απο την κλειστη αγορα της Παλιας Πολης αλλα αξιζει μια επισκεψη.
Μπροστα απο την αγορα υπαρχει ενα ομορφο παρκο για ξεκουραση. Εαν παλι θελετε να πιειτε εναν καφε ή τσαι στον δρομο πριν το παρκο  υπαρχει ενα πολυ ωραιο καφε τo ΟRTA KAHVE.


Aφου ξεκουραστουμε συνεχιζουμε ευθεια ανεβαινοντας τον λοφο για να επισκεφθουμε το τεμενος Atik Valide camii.








Γυριζουμε πισω στην παραλια και συνεχιζουμε την βολτα μας αριστερα βαδιζοντας διπλα στη θαλασσα.






Μπροστα μας  παρουσιαζεται ενα μικρο τεμενος κτισμενο διπλα στην θαλασσα το Semsi Pasa Camii. 
Αν και χτιστηκε για εναν Μεγαλο Βεζυρη το μικρο μεγεθος του σε προβληματιζει.
Απ'ολα τα τεμενη που εχω επισκεφθει στην Πολη (και πιστεψτε με εχω επισκεφθει παρα πολλα) ειναι το δευτερο που ειναι χτισμενο διπλα στην θαλασσα.




Μολις περασουμε τον πανυψηλο πυργο του ρανταρ ειμαστε  πλεον εκτος κεντρου.
Η ηρεμια και η ελειψη θορυβου ειναι φανερη.




Απο αυτη την πλευρα του Uskudar το τοπιο ειναι διαφορετικο. Υπαρχει μεγαλυτερη ευχερεια κινησεων για τους πεζους μιας και ολα τα καταστηματα και οι κατοικιες ειναι απο την αλλη πλευρα του δρομου. Ετσι κανουμε την βολτα μας σχεδον πανω στην θαλασσα σε ολο το μηκος της παραλιας.


Βαδιζουμε μεχρι το υψος του Πυργου του Λεανδρου.





Φτασαμε στο σημειο οπου προσωπικα ενιωσα απο τις μεγαλυτερες απολαυσεις στην Κων/πολη.
Εδω τα καφε και τα καφενεια που ειναι τριγυρω εχουν βαλει μεγαλες μαξιλαρες στην προβλητα αντι τραπεζιων. Μια που εξυπνη κινηση αλλα και πολυ βολικη για τους πολυαριθμους πελατες.
Φιλοι μου ξαπλωστε στις μαξιλαρες οπως σας βολευει και αφου το αερακι σας παρει την κουραση της ημερας, απολαυστε την καθε στιγμη της χαλαρωσης και της ανεπαναληπτης θεας πινοντας τον καφε σας ή το τσαι σας.
Τις μαξιλάρες τις εχουνε βγαλει (Ιουνιος 2022)
Εαν εχετε αγορασει και κανενα ναργιλε και δεν σας ειναι βαρος να τον κουβαλησετε τοτε η απολαυση θα ειναι ολοκληρωμενη.
Η θαλασσα στα δυο μετρα, μπροστα σας ο Πυργος του Λεανδρου και στο βαθος η πανεμορφη Παλια πολη με την Αγια Σοφια, το Τοπ Καπι, τα μεγαλα τεμενη και δεξια σας ο Βοσπορος με την μεγαλη γεφυρα που ενωνει την Ευρωπη με τη την Ασια.



Καθηστε μεχρι το ηλιοβασιλεμα για να θαυμασετε το υπεροχο τοπιο και να βγαλετε ωραιες φωτο.



Οταν ερθει η ωρα να παρετε τον δρομο του γυρισμου εχετε δυο επιλογες για το πως θα γυρισετε πισω στο Eminonu (σημειο αναχωρησης απο την Παλια Πολη).
Ο ενας τροπος ειναι να γυρισετε πισω στο Uskudar να παρετε το πλοιο και να επιστρεψετε στο Eminonu.
Ο δευτερος τροπος (και αυτον προτεινω) ειναι να συνεχισετε την βολτα σας  και να παρετε το πλοιo για Eminonu απο το επομενο λιμανι το Harem.

Aπο δω και περα το τοπιο παλι αλλαζει. Αριστερα μας κατα μηκος του δρομου υπαρχουν αρκετα καφε και εστιατορια και πισω τους οι καταπρασινοι λοφοι.
Δεξια μας αναμεσα σε μας και στη θαλασσα υπαρχουν βραχακια οπου καθονται οικογενειες, γυναικοπαρεες, ερωτευμενα ζευγαρακια, ανδρες που απολαμβανουν τον ναργιλε τους και αρκετοι ψαραδες.


Πολυς ειναι ο κοσμος που κανει την βολτα του απο το Uskudar στο Harem και πισω με καποια σταση καπου στην μεση της διαδρομης για τσαι, ειτε στα βραχακια, ειτε σε καποιο καφε.
Συναντησα σε αυτην την διαδρομη πολλους πεζοπορους πωλητες τσαγιου που εξυπηρετουν ως επι το πλειστον αυτους που καθονται στα βραχακια.


Χωρις να το καταλαβετε θα φτασετε στο λιμανι του Harem. Σε αυτο το λιμανι ερχονται και αναχωρουν τα οχηματαγωγα πλοια απο και προς Eminonu. Επομενως στο πλοιο που θα ταξιδεψετε περισσοτερα θα ειναι τα αυτοκινητα παρα οι επιβατες.

Καλη επιστροφη και καλη ξεκουραση.







































































Δεν υπάρχουν σχόλια: