Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

AΠΟ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ (EMINONU) ΠΡΟΣ USKUDAR-KADIKOY-ΒΟΣΠΟΡΟ.


Το Eminonu ειναι συνοικια της Παλιας πολης και μια πο τις παλαιοτερες γειτονιες της Κων/πολης. Στην εισοδο του Κερατιου κολπου το Eminonu ηταν παντα ενας σημαντικος χωρος πο την Βυζαντινη εποχη μεχρι σημερα, ηταν το κεντρο της αρχαιας Κων/πολης. Η πολη αρχισε να αναπτυσεται απο αυτο το σημειο, ετσι μερικες απο τις παλαιοτερες γειτονιες βρισκονται διπλα ή κοντα στο Eminonu: Sirkeci-Sultanahmet-Karakoy-Cemberlitas-Suleymaniye-Cagaloglu-Kumkapi-Fener.
Kατα την υστερη Οθωμανικη περιοδο, ενας μεγαλος σιδηρ.σταθμος κατασκευαστηκε εκει που τελειωνε το ταξίδι του το Orient Express, επισης κατασκευαστηκαν και αλλα εντυπωσιακα πετρινα κτιρια οπως το Μεγαλο Ταχυδρομειο (Buyuk Postane). Το Eminonu και αυτη την περιοδο ηταν ενα πολυσυχναστο κεντρο. Κατα την περιοδο της Δημοκρατιας, οι δρομοι διευρυνθηκαν, δημιουργηθηκε μια μεγαλη πλατεια, η Γεφυρα του Γαλατα εγινε
 μεγαλυτερη, η Αιγυπτιακη αγορα (Misircarsi) αναδιοργανωθηκε και δημιουργηθηκε μια γραμμη του τραμ.
Σημερα το Eminonu ειναι μια απο τις πιο πολυσυχναστες περιοχες της Πολης, προσελκυει χιλιαδες ντοπιους και τουριστες στα παζαρια, στα ιστορικα μνημεια και στις πολυβουες αποβαθρες των πλοιων. Η συνοικια εχει 60.000 κατοικους, αλλα κατα την διαρκεια της ημερας κυκλοφορουν 2.000.000 ατομα. Τα ιστορικα μνημεια της περιοχης ειναι το Yeni camii, η Αιγυπτιακη αγορα, η Γεφυρα του Γαλατα, ο σιδηρ.σταθμος Sirkeci, το Μεγαλο Ταχυδρομειο, το Rustem Pasa camii με τα περιφημα πλακακια Iznik και το Suleymaniye camii υψωνεται πανω απο την περιοχη.
Οι αποβαθρες του Eminonu ειναι η καρδια της θαλασσιας συγκοινωνιας της Πολης, το κυριοτερο σημειο αναχωρησης-αφιξης του Κερατειου-Βοσπορου-Θαλασσας του Μαρμαρα. Ματακινουνται καθημερινα χιλιαδες ανθρωποι που πηγαινουν στις δουλειες τους, στις αγορες και τουριστων που κανουν την βολτα τους ή πηγαινουν σε διαφορα μερη.

Δεξια της Γεφυρας του Γαλατα θα βρειτε τα κιοσκια και τις προβλητες των  πλοιων απ'οπου γινονται οι αναχωρησεις-αφιξεις προς τους δημοφιλεστερους προορισμους (χαρτης 1).

Χαρτης 1.


* 1. Προβλητα προς Kadikoy (Χαλκηδωνα).
* 2. Προβλητα Μικρης βολτας στον Βοσπορο.
* 3. Προβλητα προς Uskudar (Σκούταρι).
* 4. Προβλητα προς Προυσα - Μεγαλης βολτας στον Βοσπορο.
* 5. Κιοσκι αναμνηστικων ειδων.
* 6. Προβλητα Ferries boats προς Harem (Uskudar).



























     



                                           
















Δεν υπάρχουν σχόλια: