Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ.



Εαν πατε μονοι σας στην Κων/πολη μια φορα τουλαχιστον θα χρησιμοποιησετε καποιο μεταφορικο μεσο.



Βλεποντας την δυσκολια που αντιμετωπιζουν οι τουριστες με τα εισιτηρια καλο ειναι να σας εξηγησω λιγα πραγματα για την κατασταση που επικρατει σε ολα τα μεταφορικα μεσα.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Μονο με την ISTANBULKART (καρτα πολλαπλων διαδρομων) μπορεις να κυκλοφορησεις με τα ΜΜΜ (λεωφορεια,τραμ,metro,καραβακια). Προσφατα πληροφορηθηκα οτι την ISTANBULΚART μπορειτε να την χρησιμοποιησετε και στα λεωφορεια HAVAIST (απο το νεο αεροδρομιο προς Παλια πολη και Ταξιμ).


Θα τις βρειτε σε κεντρικα περιπτερα της παλιας πολης με 35 λιρες (τιμη Μαΐου 2022) (Ιουλιος 2022 50 L).
Επισης θα τις βρειτε στον -2ο όροφο αφιξεων του αεροδρομιου ''Istanbul'' και στα διαφορα γκισε του αεροδρομιου. Στο αεροδρομιο ''Sabiha Gokcen'' στα περιπτερα που υπαρχουν απεναντι απο την πορτα εξοδου του αεροδρομιου. 





και στα αυτοματα μηχανηματα που υπαρχουν διπλα στις στασεις του τραμ, του metro, στις αποβαθρες των πλοιων.










 φορτωσετε με οσα χρηματα θελετε ειτε απο το περιπτερο που θα την αγορασετε ή στο αυτοματο μηχανημα που υπαρχει διπλα στο μηχανημα απο το οποιο θα παρετε την καρτα.






ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ  ΜΗΝ ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΜΜΜ).

Λογω των μετρων κατα του covid που λαμβανονται και στην Τουρκια, πρεπει να εισαγετε στην καρτα σας εναν κωδικο που τον ονομασαν hes code.
Ειναι προσωπικος κωδικος, τοσο για τους ντοπιους, οσο και τους ξενους και συνδεεται με τον αριθμο ταυτοτητος ή διαβατηριου.
Πρωτα τον εκδιδετε και μετα τον εισαγετε στην καρτα σας
Διαβαστε λεπτομερειες εδω:


Και εδω:


ΠΡΟΣΟΧΗ 
Για να αποφύγετε ολη την παραπανω ταλαιπωρία για ενεργοποίηση της καρτας.
Πισω απο την σταση του τραμ Kapali Carsi-Beyazit υπαρχει ενα κιόσκι για ''Τουριστικες Πληροφοριες''. Προμηθευτείτε μια ISTANBULKART απο τα κιτρινα αυτοματα μηχανηματα ή απο καποιο περιπτερο και πατε σε αυτο το κιοσκι για να σας ενεργοποιησουν την καρτα σας, δωρεαν. Ειναι απαραιτητο το διαβατηριο ή η αστυνομικη σας ταυτοτητα. Αφου ενεργοποιηθει η καρτα σας ξαναπατε σε καποιο κτρινο αυτοματο μηχανημα και φορτωσετε την καρτα με οσα χρηματα θελετε.
Να γνωριζετε οτι στο κιόσκι δεν πουλανε ISTANBULKART.
Πρεπει να γνωρίζετε οτι τωρα με τον κορονοϊό η ISTANBULKART ειναι ατομικη. Δεν μπορει και δευτερο ατομο να εξυπηρετηθεί με την ιδια καρτα.

ΠΡΟΣΟΧΗ.
Απο τον Απριλιο 2022 δεν ισχυει πλεον το καθεστως που επικρατουσε επι εποχής κορονοϊού, οσον αφορά την Istanbulkatrt. Τωρα ισχυει το παλιο συστημα, δηλαδη με την ιδια καρτα μπορουν να ταξιδεψουν εως 5 ατομα, συνιστωνται 3.

Εαν τελικα αποφασισετε να μην βγαλετε την καρτα πολλαπλων διαδρομων, μπορειτε απο τα αυτοματα μηχανηματα να παρετε και εισητηρια μιας διαδρομης, με την διαφορα οτι το εισητήριο μιας διαδρομης κοστιζει 15.5 λιρες (Μαΐος 2022), ενω η διαδρομη με την ISTANBULKART κοστιζει 7.35 λιρες.







Στα λεωφορεια παντα ανεβαινετε απο την μπροστινη πορτα, βαζετε την καρτα στο μηχανημα που βρισκεται παντα διπλα στον οδηγο, ακουγεται ενας χαρακτηριστικος ηχος που σημανει οτι εγινε η καταχωρηση και ταυτοχρονα αφαιρουνται και χρηματα απο την καρτα.






Στο τραμ, στο metro και στις αποβαθρες οταν τσεκαρεις την καρτα στο μηχανημα ακουγεται ενας χαρακτηρηστικος ηχος,  ανοιγει η μπαρα και περνας.







12 σχόλια:

ria loukiki είπε...

με ενημέρωσαν οτι την ιδια κάρτα μπορεί να τη χρησιμοπιησει και δευτερο ατομο..ισχύει αυτο?

Nικανωρ είπε...

Δεν το γνωριζω.

Βαλσαμάκη Ιωάννα είπε...

Ναι μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και να την δώσετε σε δεύτερο άτομο να κάνει το ίδιο. Αφαιρούνται δύο φορές τα χρήματα της διαδρομής και είστε εντάξει

Αγγελική είπε...

Καλημέρα στο νεο αεροδρόμιο μπορώ να προμηθευτώ την κάρτα και να τη φορτώσω η βγαίνοντας έξω θα βρω

Nικανωρ είπε...

Γεια σου Αγγελικη
Δεν γνωριζω αν υπαρχουν αυτοματοι πωλητες στο νεο αεροδρομιο. Αλλα δε θα σου χρειαστει η καρτα προς το παρον. Απο το αεροδρομιο θα πας στην Πολη ή με ταξι (δεν το συνιστω) ή με το λεωφορειο HAVAIST στο οποιο πληρωνεις μεσα στο λεωφορειο με λιρες. Επομενως μπορεις να παρεις την καρτα πολλαπλων διαδρομων οταν φτασεις μεσα στην Πολη.

Unknown είπε...

Γνωρίζει κάποιος εν χρειάζετε ακόμα ενεργοποίηση η κάρτα; εβγαλα σε προηγούμενο ταξίδι και χρειαζόταν ενεργοποίηση, τώρα θα δουλέυει ετσι απλά;

Nικανωρ είπε...

Φίλε μου δε χρειάζεται αλλη ενεργοποηση. Αρκει να εχει μεσα χρηματα.

meimymei είπε...

Αν μπορούσατε,για τους επόμενους,να δώσετε κάποιες πρακτικές οδηγίες για το πώς επιλέγεις τ αγγλικά...με τα χίλια ζόρια, με τη βοήθεια περαστικών, τα καταφέραμε. Η κάρτα (25/7) στοιχίζει 50 λίρες. Η φόρτιση της κάρτας είναι εύκολη...απλά την ακουμπάς δεξιά κ από πάνω βάζεις το αντίστοιχο νόμισμα .
Ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες του μπλογκ σας!!
Να είστε καλά!!!

ΚΙΚΗ είπε...

Δεν ειναι ατομική - προσωπική η καρτα μπορει να βγάλετε μια κ να την χρησιμοποιεί ολη η παρεα. Σε καθε χτύπημα χρεώνει ενα άτομο.

Nικανωρ είπε...

Γεια σου Κικη,
Ετσι ακριβως.

Ελένη είπε...

χαίρετε,
μετα απο το 2018 θα ταξιδεψω πάλι στον αγαπημενο προορισμό...
Εχω istanbulkart από το 2014, γνωρίζετε, από την εμπειρία σας, αν λειτουργεί?



Ευχαριστω

Nικανωρ είπε...

Γεια σου Ελένη
Ναι λειτουργεί. Καλά να περασεις Και εγω θα παω αυτη την εβδομαδα.