Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ.

Εκει στον Κερατιο στο μεγαλυτερο και ασφαλεστερο λιμανι του τοτε κοσμου, θεωρουνταν πως η αυτοκρατειρα Πουλχερια ανηγειρε το πιο φημισμενο ιερο της Παναγιας στην Κων/πολη το 450-453.
Συμφωνα ομως με τις πληροφοριες του Προκοπιου ο ναος ανεγερθη επι Ιουστινου το 5ι8-527.

Το ιερο των Βλαχερνων το αποτελουσαν τρια κτιρια.
1. Η κεντρικη εκκλησια, με σχημα τρικλιτης βασιλικης, ξυλοστεγης.
2. Η Αγια σορος, παρεκκλησι οπου φυλαγοταν η Τιμια Ζωνη της Θεοτοκου και το  ωμοφοριο της (λουριδα υφασματος που φοριεται στους ωμους).
3. Το λουσμα, το οποιο στεγαζοταν σε θολο. 
Η δεξαμενη με το αγιασμα βρισκοταν στο κεντρο στο νερο της οποιας καθε Παρασκευη λουζοταν ο αυτοκρατωρ. Σε ειδικη κογχη βρισκοταν η εικονα της Παναγιας. Υστερα απο την φωτια του 1434 και την αλωση, τα παντα ερημωθηκαν. Η φημη και ο πλουτος του ιερου εξαφανιστηκαν και το μονο που απεμεινε ειναι ο χωρος του αγιασματος.
Ο Ναος στην αρχη βρισκοταν εκτος των τειχων της Πολης. Ο αυτοκρατωρ Ηρακλειος πρωτος δημιουργησε τειχος για να προστατευθει ο Ναος.
Αργοτερα οταν δημιουργηθηκαν τα Θεοδοσιανα τειχη, ενσωματωσαν τις Βλαχερνες στο κυριο σωμα της Κων/πολης.Οταν αργοτερα δημιουργηθηκε το παλατι των Βλαχερνων, παλατι και Ναος επικοινωνουσαν με σκαλα και ειδικη πορτα.
Μια νυχτα του θερους του 626, ολος ο λαος της Πολης μαζι με τον κληρο και τον Πατριαρχη Σεργιο μεσα στον Ναο της Παναγιας, προσευχηθηκαν ψαλλοντας για πρωτη φορα τον Υμνο, τον επονομαζομενο και Ακαθιστο και υστερα περιεφεραν την εικονα της Παναγιας στα τειχη, ενω οι Αβαροι Τουρκοι και οι Περσες, υπο τον Χοσροη ετοιμαζονταν να τους επιτεθουν.
Εκει, που ως το 1434, υψωνοταν ο υπερλαμπρος Ναος της Παναγιας, σημερα υπαρχει ο ομωνυμος Ναισκος, αρχικα εργο των Ελληνων γουναραδων της Πολης που αγορασαν το 1867 μια μικρη εκταση απο τους Οθωμανους κατακτητες και εκτισαν τον Ναο. Κατοπιν εγιναν προσθηκες απο το Οικουμενικο πατριαρχειο


Πως θα πατε.


Χαρτης1.
1. Ανοιξη ή καλοκαιρι μπορειτε να κανετε  την βολτα σας διπλα στον Κερατειο κολπο διασχιζοντας ομορφα παρκα και με τις αναλογες στασεις για ξεκουραση, να πατε μεχρι την Παναγια των Βλαχερνων. Η αποσταση απο την Γεφυρα του Γαλατα μεχρι τις Βλαχερνες ειναι περιπου 3,5 χιλ. (Χαρτης 1).



Χαρτης 2.

Οταν φτασετε στην τελευταια σταση την Ayvansaray πριν την μεγαλη γεφυρα, αριστερα και ακριβως απεναντι ειναι το στενο Ayvansaray kuyusu που σας οδηγει σε πολυ κοντινη αποσταση στην Μονη της Βλαχερνας (Χαρτης 2).




Μπορειτε να πατε με το αστικο λεωφορειο απο τον Τερματικο σταθμο στο Eminonu δεξια της Γεφυρας του Γαλατα. Θα παρετε τα : Νο 99, Νο 99Α, Νο 48Ε, Νο 399Β, Νο 399C, No 44B. Θα κατεβειτε στη σταση Ayvansaray.


Αφου φτασετε και κατεβειτε απο το λεωφορειο θα διασχισετε τον δρομο και απο την απεναντι πλευρα του δρομου πορεια αριστερη. Στο πρωτο δεξιο δρομακι οδος Ayvansaray στριβετε. Στο τελος του δρομου ειστε μπροστα στην εισοδο των Βλαχερνων.

Αλλος τροπος ειναι να πατε με το τραμ Τ5. Η αφετηρια ειναι στην περιοχη Eminonu και διπλα στην Γεφυρα του Γαλατα. Θα κατεβειτε στη σταση Ayvansaray.

Απεναντι απο την σταση θα βρειτε την οδο Ayvansaray. Αφου διασχισετε την παραλιακη λεωφορο θα μπειτε στο δρομακι που θα σας οδηγησει μπροστα στην πορτα της Μονης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: