Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ATIK MUSTAFA PASA CAMII (ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΘΕΚΛΑΣ).



Η μονη βρισκεται στην περιοχη Ayvansaray, διπλα σχεδον στον Κερατειο κολπο και στα Χερσαια τειχη.
Ειναι κτισμενη 150 μετρα ανατολικα της εκκλησιας τηςΠαναγιας των Βλαχερνων
Για μεγαλο χρονικο διαστημα ειχε ταυτιστει με την εκκλησια Πετρου και Μαρκου.
Τωρα φαινεται πιο πιθανο οτι ειναι η μονη της Αγιας Θεκλας του παλατιου των Βλαχερνων.



Στα μεσα του 9ου αιωνα η πριγκηπισσα Θεκλα, κορη του αυτοκρατορα Θεοφιλου, εχτισε ενα παρεκκλησι αφιερωμενο στην αγια προστατιδα της.

Το 1059 στο ιδιο σημειο ο αυτοκρατορας Ισαακιος Α΄ Κομνηνος, εχτισε μια μεγαλυτερη εκκλησια ως ευχαριστια για την επιβιωση του απο ενα κυνηγετικο ατυχημα. Η εκκλησια ηταν διασημη για την ομορφια της και η Αννα Κομνηνη γραφει οτι η μητερα της Αννα Θαλασσινη πηγαινε συχνα στην μονη για να προσευχηθει.

Μετα την κατακτηση της Πολης, η Μονη υπεστη σοβαρες ζημιες κατα την διαρκεια του σεισμου το 1509 οπου και καταστραφηκε ο θολος της. 
Αργοτερα ο βεζυρης Koca Mustafa Pasa επισκευασε τις ζημιες μετετρεψε την μονη σε τζαμι και πηρε το ονομα του το 1512.
Το 1729 κατα την διαρκεια της μεγαλης πυρκαγιας της περιοχης Balat η Μονη υπεστη σοβαρες ζημιες και επισκευαστηκε μερικα χρονια αργοτερα.





Στον σεισμο του 1894 επεσε ο μιναρες του τζαμιου. Το τζαμι επαναλειτουργησε  το 1906.
Μια τελευταια επισκευη εγινε το 1922.
Στο εσωτερικο του τζαμιου υπαρχει ο ταφος του Hazreti Cabir Ibn Abdulah-ul-Ensami, φιλος του Eyup ( συντροφος του προφητη Μωαμεθ ).




Πως θα πατε.

Εαν ειναι ανοιξη ή καλοκαιρι και δεν σας κουραζει το περπατημα, συνιστω να κανετε μια βολτα μεχρι την Μονη βαδιζοντας διπλα τον Κερατειο. Η διαδρομη ειναι παρα πολυ ωραια.
Εαν δεν θελετε να περπατησετε υπαρχει το ταξι και φυσικα η αστικη συγκοινωνια.

Φωτο 1.
Φωτο 2.
Εαν η αφετηρια σας ειναι η Παλια πολη τοτε θα παρετε  το αστικο απο τον τερματικο σταθμο στο Eminonu και o οποιος βρισκεται αριστερα της Γεφυρας του Γαλατα (Φωτο 1,2).

Φωτο 3.
Τα λεωφορεια που θα σας εξυπηρετησουν ειναι, Νο 99, 99Α, 48Ε, 399C, 399B, 44B, 32Τ, 33ΕS, 36CE. 
Θα κατεβειτε την σταση Ayvansaray ή Sehit Tolga Ecebalin (Φωτο 3 ). Θα προχωρησετε λιγο προς τα πισω και αφου περασετε στην απεναντι πλευρα του δρομου θα παρετε την οδο Cember, σε μικρη αποσταση και αριστερα σας θα δειτε την Μονη. Στην επιστροφη θα παρετε οποιοδηποτε λεωφορειο γραφει Eminonu και θα κατεβειτε στο τερμα.

Φωτο 4.
Εαν αφετηρια σας ειναι η περιοχη Ταξιμ θα παρετε το λεωφορειο με Νο 55Τ απο την σταση που βρισκεται στο τουνελ κατω απο την πλατεια( Φωτο 4). Θα κατεβειτε στην σταση Ayvansaray ή Sehit Tolga Ecebalin.

Θα ακολουθησετε την ιδια διαδικασια που ανεφερα πιο πανω. Στην επιστροφη θα παρετε το λεωφορειο 55Τ και θα κατεβειτε στην σταση Taxim.



Απο την παλια πολη μπορειτε να πατε και με το τραμ. Η αφετηρια βρισκεται αμεσως μετα την Γεφυρα Ataturk.






Θα κατεβειτε στη σταση Ayvansaray. Θα περασετε τον αυτοκινητοδρομο και πορεια αριστερη. Στο πρωτο δεξιο δρομακι οδος Cember στριβετε, σε λιγα μετρα και αριστερα σας η Μονη.









Δεν υπάρχουν σχόλια: