Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗN ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ''CIHANGIR''

To Cihangir ειναι μια απο τις γειτονιες της περιοχης Beyoglu. Βρισκεται αναμεσα στην πλατεια Taxim και την περιοχη Kabatas.
Την περιοδο της βασιλειας του σουλτανου Σουλειμαν του Μεγαλοπρεπη, η περιοχη αυτη ηταν ενα τεραστιο δασος και τοπος κυνηγιου της αυτοκρατορικης οικογενειας. Ηταν το αγαπημενο μερος του μικροτερου γιου του Σουλειμαν, του Cihangir. Οταν λοιπον πεθανε ο Cihangir σε ηλικια μολις 22 ετων απο την στεναχωρια του, γιατι ο πατερας του διεταξε να σκοτωσουν τον μεγαλυτερο αδερφο του Mustafa τον οποιο λατρευε ο Cihangir, ο σουλτανος προσταξε τον μεγαλο αρχιτεκτονα Mimar Sinan να χτισει ενα ξυλινο τεμενος μεσα στο δασος και διπλα στη θαλασσα προς τιμη του γιου του. Ετσι η περιοχη απο τοτε ελαβε την ονομασια του τεμενους.



To τελευταιο μισο του 19ου αιωνα η αυξανομενη εισροη μη Οθωμανων Ευρωπαιων στην Κων/πολη και ειδικα στις περιοχες Tophane, Findikli και Cihangir οδηγησαν σε μεγαλη οικιστικη αναπτυξη αυτες τις περιοχες. Τα πανω απο 8000 αρχοντικα μαρτυρουν την μεγαλοπρεπεια της γειτονιας.
Το Cihangir αποτελουσε την πιο πολυπληθη περιοχη απο αποψης συγκεντρωσης ελληνορθοδοξου πληθυσμου.

Την δεκαετια του 1930 οι μη μουσουλμανοι κατοικοι του Cihangir εγκατελειψαν ή αναγκαστηκαν να εγκαταλειψουν την περιοχη. Αντικατασταθηκαν απο μουσουλμανους αλλων περιοχων της Πολης ή απο εσωτερικους μεταναστες που εφθασαν απο τα βαθη της ανατολικης Τουρκιας. Καθως αλλαζε ο χαρακτηρας της γειτονιας αναγκαστηκαν να την εγκαταλειψουν και οι μουσουλμανοι της μεσαιας ταξης.



Απο το 1970 το Cihangir αλλαζει προσωπο. Γινεται η γειτονια των ηθοποιων, των συγγραφεων, των ζωγραφων και γενικα της διανοησης. Ο μποεμικος τροπος ζωης ειναι διαχυτος στον αερα αναμεσα







στα μικρα στενα δρομακια,







στα αμετρητα μικρα καφε ή στις πολυβουες καφετεριες,







στα παρα πολλα μπαρακια,









στο πασιγνωστο Firuzaga cafe, στη διασταυρωση των οδων Akarsu και 
Defterdar,








στην οδο Akarsu με τα παρα πολλα cafe και bar,







στα γραφικα εστιατορια,









στο εστιατοριο με το ελληνικο σουβλακι, διπλα σχεδον στο Cihangir camii.










αναμεσα στα καταστηματα με τις αντικες.




Το Cihangir ειναι μια απο τις ωραιοτερες γειτονιες της Κων/πολης.
Αξιζει να επισκεφθεις αυτη την γραφικη γειτονια για ενα πρωινο καφε ή ενα ποτο το βραδυ.





Πως θα πατε.



Χαρτης 1.
α). Εαν η βαση σας ειναι η περιοχη του Taxim ειναι πολυ ευκολο να κανετε την βολτα σας στο Cihangir ειτε το πρωι για βολτα και καφε ειτε το βραδυ για κανενα ποτο. 

Ξεκινηστε απο την πλατεια Τaxim, μπροστα σας ο πεζοδρομος Istiklal πορεια αριστερη στην οδο Siraselviler. Αυτος ο δρομος ειναι το  βορειο συνορο του Cihangir. Μολις περασετε τον αριστερο δρομο Arslan Yatagi που μετα γινεται Cihangir, μπειτε αριστερα σας σε οποιον δρομο θελετε και κανετε την βολτα σας οπου γουσταρετε. Κινηθειτε μεσα στο τριγωνο που σας δειχνει ο (χαρτης 1) γιατι βασικα αυτο ειναι το Cihangir. 
Εαν θελετε να πατε μεχρι το Cihangir camii ακολουθηστε την πορεια που εκανα εγω στον (χαρτη 2). Μετα την οδο Arslan Yatagi προχωρατε και στριβετε αριστερα στην οδο Yeni Yuva, προχωρατε ευθεια ο δρομος γινεται οδος Susam μεχρι να βρειτε την καθετο διαστυρωση με την οδo Cihangir, στριβετε δεξια και ειστε στο τζαμι. Για την επιστροφη βγαινετε στην οδο Siraselviler ή Deftedar, πορεια δεξια και φτανετε στην πλατεια Ταxim.
β). Εαν η βαση σας ειναι καπου στην παλια πολη θα πρεπει να φτασετε στην πλατεια Taxim. Μπορειτε να πατε ως εξης απο την παλια πολη στην πλατεια Taxim
Μολις βγειτε επανω στην πλατεια ακολουθηστε την πορεια που περιγραφω στην πρωτη περιπτωση. Οταν τελειωσετε την βολτα σας, τον

Φωτο 3.
καφε σας, το φαγητο σας ή το ποτο σας και θελετε να επιστρεψετε στην Παλια
Φωτο 2.
πολη τωρα θα ακολουθησετε διαφορετικη πορεια απο την πρωτη περιπτωση. 
Θα βγειτε παλι στην οδο Siraselviler ή Defterdar αλλα θα παρετε πορεια αριστερη μεχρι το τελος του δρομου (κατηφορικος). Στο τελος του δρομου και στη διασταυρωση με το καθετο δρομο Bogazkesen και δεξια στη γωνια θα δειτε το πανεμορφο κτιριο του Ελληνα αρχιτεκτονα Λαδοπουλου (φωτο 2). 
Στη διασταυρωση στριβουμε αριστερα και απεναντι μας θα δουμε το πανεμορφο Kilic Ali Pasa camii (φωτο 3). H σταση του τραμ ειναι μπροστα σας και δεξια. Θα παρετε το τραμ προς Bagcilar.


Δεν υπάρχουν σχόλια: